Jak by měl vypadat dětský pokoj?

Pokud je Vaše dítě dostatečně staré, na to, aby mohlo mít vlastní pokoj, zeptejte se ho jako by měl podle něj vypadat jeho pokoj. Když začne Vaše dítě chodit do školy, tak mějte na paměti, že kromě klasických pomůcek jako jsou školní taška nebo sešity bude potřebovat i prostor na učení. V našem článku se podíváme na to, jak by měl takový dětský pokoj vypadat.

Nejzákladnějším vybavením každého dětského pokoje je samozřejmě postel. V případě jednoho dítěte je jasné, že kupovat palandu by bylo zbytečné. V případě, že máte dvě nebo více dětí, popřemýšlejte nad palandou. Pokud se nerozhodnete pro klasické uspořádání lůžek nad sebou, máte několik alternativ. Lůžka mohou být na sebe kolmá a na místo pod lůžky můžete dát psací stůl. Zde však často vzniká problém s nedostatkem denního světla. A další nevýhodou je, že lůžka jsou těsně u sebe a děti tak mají minimum soukromí. Dvě samostatné postele sice zaberou víc místa ale v případě že dětem vytvoříte jakési vlastní "území", zajistíte jim tím víc soukromí a předejdete případným hádkám. Rozhodně však není třeba šetřit na nekvalitní matraci, která by mohla Vašemu dítěti později způsobit vážné zdravotní problémy.

Psací stůl je také neodmyslitelnou součástí dětského pokoje. Dítěti od první třídy až do dospělosti slouží zejména k přípravě do školy ale i na řadu dalších věcí. V současnosti má téměř každé dítě vlastní počítač. Ten může být na samostatném stole nebo na psacím, proto při výběru velikosti stolu berte v úvahu i tento fakt. Velmi důležitý je dostatek denního světla. V případě praváka by mělo světlo dopadat zleva, a pokud je Vaše dítě levák, okno by mělo mít na pravé straně. Na stole by rozhodně neměla chybět stolní lampa.

Součástí dětského pokoje má být i oddechová zóna - například pohovka, z níž může dítě sledovat televizor. I když zájem o literaturu u dětí je na útlumu, měli by mít v pokoji knihovnu s několika knihami. Když je bude mít dennodenně na očích tak určitě po jedné z nich sáhne. Vhodným doplňkem je i koberec v oblíbené barvě Vašeho dítěte. Stěny si může dítě vyzdobit plakáty jeho oblíbených hudebních skupin či filmů. Hlavně v případě dospívajících dívek je třeba klást důraz na dostatek odkládacího prostoru na oblečení, mnohé z nich přivítají i kosmetický koutek či zrcadlo. Dospívající chlapce potěšíte pohodlnou pohovkou či křeslem. Menší děti by měly mít dostatek prostoru na hraní, přičemž vhodným doplňkem je například domek - skrýš.