Zařizujeme dětský pokoj

Zařizování dětského pokoje je tou krásnější částí každého stěhování. Dnešní výběr nábytku, ale i dekoračních látek umožňuje zařídit dětský pokoj tématicky, a tak dítěti zpříjemnit pobyt v ní. Z dívek se stávají princezny a z chlapců (ještě větší) piráti.

Od prostředí a zařízení dětského pokoje závisí i to, kolik času dítě ve svém pokoji tráví. Pokud je zařízený podle jejich představ, tráví svůj čas nejraději právě v této místnosti. Hlavním předpokladem pro vytvoření příjemného prostředí, je poskytnout dítěti dostatek vhodného prostoru na činnosti jako je učení, hraní, a nerušené spaní. Je rovněž nezbytné, aby byla místnost dostatečně osvětlena, a to jak přirozeným, tak i umělým světlem.

Důležité je i to, aby pokoj přesto, že v něm bydlí dítě, které dělá hodně nepořádku, působil vždy uklizeně a upraveně. K tomu se nemusíte dopracovat pouze hodinami strávenými úklidem. Pomůže vám v tom vhodně zvolený nábytek, který umožní rychlé a efektivní odkládání rozházených hraček. Nedělejte z dětského pokoje muzeum hraček. Pokud budete dítěti neustále vhazovat na oči nepořádek, bude ve svém pokoji trávit jen minimum času, a to právě z důvodu, že se v něm musí chovat jako ve výstavní síni. Raději se orientujte na to, zda má nábytek kontejnery na odložení hraček či školních potřeb.

Pokoj působí útulněji, pokud pro stěny zvolíte nějaký teplý barevný odstín jako například růžová, žlutá nebo fialová pro dívku a modrá nebo zelená pro chlapce. Velmi pěkně také dokáží být dětské pohádkové tapety, které lze sladit s dekoračními látkami nebo ložním prádle.

Dítě by se rovněž mělo stát osobou, která aktivně ovlivní budoucí podobu své pokoje. Samozřejmě, že při představě černých stěn a závěsů s lidskými lebkami ho je třeba nasměrovat tím správným směrem, ale takových extrémních případů naštěstí není mnoho. Vaším úkolem je být především "kontrolním orgánem", který dozraje k tomu, aby nábytek v pokoji měl co nejméně ostrých hran a předejít tak zbytečným úrazům při bláznivých hrách těch nejmenších.