Dětský pokoj pro dva

Dětský pokoj většinou slouží nejen jednomu dítěti. Zvláště pokud jsou děti stejného pohlaví, zvyknou se o tento prostor dělit v nižším věku i během puberty. Jak pokoj zařídit tak, aby v něm mělo každé z nich svůj prostor? A kdy je vhodné děti oddělit? Při zařizování společného dětského pokoje je třeba přemýšlet nad tím, jak skloubit individuální potřeby dětí. V společném dětském pokoji se nejčastěji setkávají dvě ratolesti. V úvahu přicházejí tři možné kombinace: chlapec - dívka, dva chlapci nebo dvě dívky.

Podstatný je i věk dětí, pokud je mezi nimi velký věkový rozdíl, společný pokoj se nedoporučuje. Každé je totiž v jiné vývojové fázi a má odlišné zájmy a potřeby.

Kdo nahoře a kdo dole?
V malém pokoji se občas musíte spokojit s jediným možným řešením - symetrickým rozmístěním nábytku. Děti budou mít stejné postele, skříňky, stolky se židlemi a spravedlivě se podělí o veškerý prostor. Ten zvětšíte například patrovými postelemi. V tomto případě umístěte nahoru starší dítě. Nebude se naklánět přes zábrany postele a vy se nemusíte obávat, že by si ublížilo. Přístup k horní posteli vyřešíte žebříkem po obou stranách postele nebo širokými a nepříliš strmými schůdky. Využít můžete i sestavu dvou postelí, z nichž jedna se zasouvá pod druhou. Vysoký strop v pokoji zároveň umožňuje vytvořit nahoře prostor na spánek a pod ním místo na hraní, učení či na odkládání věcí.

Sladit a zachovat individualitu
Dvě dívky se spíše dohodnou na společné barvě pokoje než sourozenci chlapec - dívka. Při rozdílném pohlaví volte neutrální barvy a tvary nábytku, barvy tapet či textilií. Takový neutrální základ si děti s vaší pomocí ozdobí sami podle vlastních představ. Celek však musí působit harmonicky. Dosáhnete například kombinaci červené a modré barvy. Pokud dítě zatouží být samo a hrát si nebo učit v soukromí, měli byste mu poskytnout tuto možnost oddělením pokoje. Na to poslouží paraván na kolečkách nebo textilní závěs. Dejte však pozor na to, aby i v tomto koutku mělo dostatek světla. I se závěsy opatrně. Textilní závěsy nejsou vhodné pro úplně malé děti, protože na ně působí jako pevný opěrný bod.

Bezpečné osvětlení
I výběr osvětlení se přizpůsobuje tomu, zda pokoj obývá jedno nebo více dětí. Malé děti se bojí ve tmě, proto je pro ně světlo prostředníkem, který vytváří pocit bezpečí. Pro batolata jsou vhodná svítidla s nízkým výkonem, které nebudou rušit při usínání. Nepřímé zářivkové osvětlení pro ně není vhodné. Starší děti už umí ovládat modely osvětlení se stmívačem. Vypínač by měli mít vždy po ruce, aby mohli pohodlně a bezpečně rozsvítit a zhasnout. Pokoj pro děti v předškolním věku odborníci doporučují osvětlit přímým světlo nebo svítidly s kompaktní zářivkou. Přednost dejte odolným osvětlovacím tělesům bez ostrých hran a špičatých zakončení. Stropní svítidla snižují riziko zakopávání o kabely a prodlužovací přívody. Každé dítě musí mít vlastní svítidlo (na pracovním stole, u postele), které nesmí rušit druhé dítě. Ideální je, pokud se osvětlení vzájemně doplňuje.

Čím více dětí, tím více úložného prostoru